Gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie en oncologiefysiotherapie met persoonlijke aandacht voor uw klachten op het gebied van lymfoedeem, lipoedeem en klachten als gevolg van kanker of de behandeling ervan zoals pijn, vermoeidheid, littekenverkleving, mobiliteit-, spierkracht- en conditieverliesWat is Lipoedeem?

Lipoedeem is een ongelijke vetverdeling op m.n. de heupen en benen, soms op de armen en komt uitsluitend voor bij vrouwen. In Nederland zou het gaan om zo'n 11% van de vrouwen. Er is een hormonale en genetische component aanwezig en ontstaat tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze. Bijkomende klachten zijn pijnlijke zware ledematen en gevoeligheid voor blauwe plekken. De aandoening kan ook in combinatie met lymfoedeem voorkomen.  Deze klachten leiden vaak tot verminderde mobiliteit, beperking in activiteiten en participatieproblemen. Regelmatig wordt de diagnose niet of heel laat gesteld.

 

Aanleren van een actieve levensstijl is belangrijk, het leren omgaan met lipoedeem zowel mentaal als fysiek. Samen met uw oedeemfysiotherapeut wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld.

 

De laatste jaren wordt in sommige situaties Lipoedeem operatief behandeld middels liposuctie/liposculpture. Zorgverzekeraars zijn echter terughoudend in vergoeding hiervan. Uw behandelend specialist of uw zorgverzekeraar kan u hierover adviseren.