Gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie en oncologiefysiotherapie met persoonlijke aandacht voor uw klachten op het gebied van lymfoedeem, lipoedeem en klachten als gevolg van kanker zoals pijn, vermoeidheid, mobiliteit-, spierkracht- en conditieverliesOncologiefysiotherapie

Als eerste in Friesland en momenteel als enige in Heerenveen  beschikt Fysio LiifS over een GEREGISTREERDE oncologiefysiotherapeut!

 

In Nederland krijgen elk jaar meer dan 100.000 nieuwe mensen (bron IKNL.nl)  te maken met kanker. Door de verbeterde medische behandelingen zijn er ook steeds meer mensen die leven met de gevolgen ervan. De ziekte en de medische behandelingen: een operatie, chemotherapie, radiotherapie, hormoontherapie en/of immunotherapie kunnen leiden tot het ontstaan van pijn, bewegingsbeperking, littekenweefsel, huidveranderingen (bv. fibrosering als gevolg van radiotherapie), conditieverlies, vermoeidheid, secundair lymfoedeem, stijfheid in gewrichten en spieren en spierzwakte en ook mentale problematiek, verminderde belastbaarheid bij activiteiten in dagelijks leven of werk en een veranderd zelfbeeld.

 

Behandeling:

Afhankelijk van uw klachten wordt er een fysiotherapeutisch behandelplan opgesteld die past bij uw situatie, behoeftes en mogelijkheden. Dit kan gecombineerd worden met oedeemfysiotherapie als dit aan de orde is.

Naast de fysiotherapeutische behandeling bij mensen met kanker kan de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol vervullen voor collega fysiotherapeuten en andere hulpverleners. Een oncologiepatiënt die elders in behandeling is kan met een gerichte vraagstelling voor een éénmalig consult naar een oncologiefysiotherapeut worden verwezen.

 

De oncologiefysiotherapie is sinds 1 januari 2013 als specialisatie geregistreerd binnen het KNGF/NVFL.  

Sibrecht Spijkstra is geregistreerd oncologiefysiotherapeut en heeft hiervoor een post HBO-opleiding gevolgd. Oncologiefysiotherapie wordt afhankelijk van uw polis geheel of gedeeltelijk vergoed door uw zorgverzekeraar en vindt op verwijzing van een arts of specialist plaats. Indien nodig komt de oncologiefysiotherapeut (op verwijzing) bij u thuis. Bovendien is uw oncologiefysiotherapeut bij Fysio LiifS geregistreerd bij Onconet om training/revalidatie te verzorgen zowel tijdens als na chemotherapie.