Gespecialiseerd in oedeemfysiotherapie en oncologiefysiotherapie met persoonlijke aandacht voor uw klachten op het gebied van lymfoedeem, lipoedeem en klachten als gevolg van kanker of de behandeling ervan zoals pijn, vermoeidheid, littekenverkleving, mobiliteit-, spierkracht- en conditieverliesOedeemfysiotherapie

De oedeemfysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van patiënten met oedeem.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken en aandoeningen waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt of niet goed werkt. Bekende mogelijke oorzaken zijn de behandeling van (borst)kanker, vaatproblematiek, een trauma of operatie, wondroos of ongelijkmatig verdeeld vetweefsel. Door de zwelling van de weefsels kan er pijn, een vermoeid gevoel en bewegingsbeperking ontstaan in het lichaamsdeel.


Kennis en kunde van de oedeemfysiotherapeut 

De oedeemfysiotherapeut heeft kennis en vaardigheden om verschillende  soorten oedeem, de ernst ervan, eventuele huidveranderingen en bijkomende klachten te onderzoeken en te behandelen. Dit geldt, naast lymfoedeem, ook voor veneus oedeem en lipoedeem. De oedeemfysiotherapeut is binnen de fysiotherapie een specialisatie en de oedeemfysiotherapeut bij Fysio LiifS volgt hiervoor speciale nascholingen op dit gebied in zowel binnen-als buitenland om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.


Behandeling door de oedeemfysiotherapeut 

Tijdens de eerste afspraak vindt er een uitgebreide intake plaats en wordt het behandelplan/behandeling besproken. Tijdens behandelingen wordt, afhankelijk van het type oedeem, compressietherapie toegepast in combinatie met oefentherapie en manuele lymfedrainage. Daarnaast is er aandacht voor huidverzorging, materialen en adviezen waarmee u kunt leren om zelf controle over de klachten te houden tijdens en na afloop van de behandelperiode. De oedeemfysiotherapeut heeft hierbij ook aandacht voor de effecten die het oedeem op u en uw functioneren heeft en begeleidt u in training en een gezonde leefstijl. 

(Bron: KNGF.nvfl.nl)


Sibrecht Spijkstra is geregistreerd oedeemfysiotherapeut en aangesloten bij KNGF/NVFL